Ett otroligt engagemang efter branden

Projekt återuppbyggnad är igång. – Vi sanerar och river det som är förstört, men jobbar samtidigt för att bygga upp allt igen så snart det bara går, säger Jan Batte.

När det som inte får hända händer. Det är kväll, den 6 juli 2020. Jan Batte, produktionschef på SMA Mineral, har som så många andra precis börjat sin semester. Då ringer platschefen vid Gåsgruvan:
– Det brinner!

Semestertid som sagt, men det var många från SMA Mineral som tillsammans med Jan tog sig till Gåsgruvan den där kvällen. Där möttes de av en fullt utvecklad brand och flera brandkårer som jobbade hårt med släckningsarbetet.

Dramatiskt förlopp
– Det brann högst upp på den högsta byggnaden, 30 meter upp i luften, och snart visade det sig att det också brann i gruvan, 30 meter under jord. Det var mycket dramatiskt, berättar Jan.

Branden började på toppen av den 180 meter långa bandtransportören. När transportbandet brann av föll det ner i gruvan och antände även där.

– Det var svårsläckt. Brandmännen kunde ju inte ta sig ner utan fick vräka ner vatten i gruvan. För att få stopp på branden uppe på toppen använde de stegbilar.

Inga personskador
Viktigast av allt var att ingen människa kom till skada. Kvällsdriften med 3–4 personer var i full gång, men ingen befann sig där branden startade. Säkerhetsrutinerna och återsamlingen fungerade dessutom precis som det ska.

Men vad skulle branden innebära för SMA Minerals kunder? Skulle leveranssäkerheten och i förlängningen kundernas verksamheter påverkas?

– Vi som var på plats började lägga upp riktlinjerna där och då. Vi såg ju vad som var påverkat och inte, säger Jan Batte och berättar hur medarbetare, entreprenörer och leverantörer ställde upp till 110 procent redan från första kvällen.

Ett otroligt engagemang
Dagen efter branden hade alla berörda kunder fått information om vad som hänt och att SMA Mineral jobbade intensivt för att lösa produktion och leveranser. Bara någon dag senare kunde man meddela kunderna att de inte skulle påverkas alls – bland annat tack vare en extern entreprenör som snabbt ställde sin kross på plats i Gåsgruvan och med hjälp av material och transporter från andra enheter inom bolaget.

– Vi har mött ett otroligt engagemang från alla. Många medarbetare såväl som entreprenörer gick in och bröt sina semestrar för att kunna hjälpa till. Vi är en arbetsgivare i en liten kommun där var och varannan har någon anknytning till verksamheten, det märks tydligt när något sånt här händer.

Nu har sommaren gått över i höst och kalkstenen i Gåsgruvan fortsätter att krossas med extern hjälp. Istället för transportbandet tar hjuldrivna fordon upp kalkstenen ur gruvan.

Vad händer mer?

– Vi sanerar och river det som är förstört, men jobbar samtidigt för att bygga upp allt igen så snart det bara går, säger Jan Batte och lyfter återigen alla medarbetare i Gåsgruvan, där ”projekt återuppbyggnad” pågår samtidigt som produktionen ska rulla på i alla fall nästan som vanligt.

– Det finns ett fantastiskt driv här. Och om en så här tråkig sak har något positivt med sig, så är det att det har stärkt gruppen. Vi har ett tydligt gemensamt mål – att få igång allt igen.

Tillbaka

Jan

Batte

Senaste från SMA Mineral

NOTIS

Pressmeddelande

SMA Mineral och Infinium i samarbete för att ytterligare stärka industriprojekt i Norge.

NOTIS

OECD besökte SMA Mineral

Syftet med besöket var att få en bild av vilka frågor som finns i regionen avseende gruv- och mineralsektorn.