Jobba hos SMA Mineral

SMA Mineral är en familjeägd koncern i kalkbranschen. Vi är totalt 250 anställda och finns på ett tjugotal produktionsplatser i Sverige, Finland, Norge, Estland och Bulgarien. Även försäljningen sker i stor utsträckning till dessa länder.

Vår strategi är att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med kunder, leverantörer och övrig omvärld. För att genomföra detta behövs kontinuerligt nya medarbetare med varierande utbildning och erfarenhet.

Inom SMA Mineral arbetar vi med stort driv och engagemang och i en organisation med korta beslutsvägar. Vi behöver löpande förstärka med ny kompetens inom geologi, produktion, logistik, försäljning, marknadsföring, ekonomi och administration. Är du intresserad att bli en del av oss, men inte hittar någon ledig tjänst just nu? Du är ändå mycket välkommen att skicka ditt CV till sma@smamineral.com

Transportledare – SMA Mineral

Gillar du högt tempo och en föränderlig vardag? Nu har du chansen att bli en del av SMA Mineral i rollen som transportledare!

Om tjänsten

Vi på SMA Mineral söker nu efter en transportledare till kontoret i Filipstad. Som transportledare har du ansvaret över att se till att beställda produkter blir levererad i rätt tid och i rätt mängd. Du har det kommunikativa ansvaret från kundens beställning till transportören, samt säkerhetsställer att transporten blir genomförd efter kundens önskemål. Du kommer exempelvis att planera och disponera befintliga resurser i form av chaufförer och fordon, samt boka externa transporter om behovet finns. Ett gemensamt mål är att säkerhetsställa en hög utnyttjandegrad på företagets egna fordon, med kompletterande returtransporter.

I rollen har du ett nära samarbete med våra platschefer och vår marknadsavdelning, samt förväntas uppträda serviceinriktat och affärsmässigt mot våra kunder för att bygga långsiktiga relationer. Du arbetar tillsammans med två andra transportledare för att kunna erbjuda ständigt jouröppet för våra kunder, och i dagsläget arbetar du rullande fyra dagar med nattjour, följt av fyra dagar ledigt. Du rapporterar till logistikchef och i rollen finns det möjlighet att delvis arbeta hemifrån.

Arbetsuppgifter

Ordermottagning

Transportledning/transportoptimering

Ansvara för datasystem som transportledningen använder i sitt dagliga arbete

Leda och fördela fordon och personal för transporter av produkter enligt den affärsuppgörelse som är avtalad mellan SMA Mineral och kunden

Personalplanering för egna chaufförer

Hålla kunden informerad om lastning och ETA lossning

Löpande informera berörda åkerier om vilka särskilda bestämmelser som ska följas vid leverans till kund eller på kunden industriområde

Om dig

Vi söker dig som har:

Erfarenhet av logistik och/eller av transportplanering

Goda generella data och IT-vana

Grundläggande kunskaper i engelska

Det är meriterande om du har

Kunskaper om bulkfordon med pneumatisk lossning

Erfarenhet av att arbeta i Officemiljö

Kunskap om transportledningssystemet (idag använder SMA Mineral Opter/K2 och affärssystemet Monitor)

För att lyckas i rollen har du följande personliga egenskaper:

Strukturerad och har uppsikt över arbetet som behöver genomföras

Självgående och ser till att få arbetet gjort till utsatt tid

God kommunikativ förmåga, vilket gör att du enkelt gör dig förstådd och tar till dig det som andra kommunicerar

Serviceinriktad och sätter kundens behov i fokus

Om oss

SMA Mineral är en ledande leverantör av kalkprodukter av hög kvalitet med 23 anläggningar runt om i Skandinavien. Vi har ett starkt hållbarhetsfokus med ambitionen att växa grönt och detta utvecklingsprogram är SMA Minerals satsning mot en koldioxidneutral framtid.

SMA Minerals huvudkontor är beläget i Persberg, Värmland. Företaget har idag 250 anställda och omsätter ca 1,4 miljarder kr. SMA Minerals affärsidé är att vara det naturliga valet för utveckling och värdeskapande – lokalt som globalt. För SMA Mineral är målen kring lönsamhet och miljö lika viktiga och för nya utvecklingsmål får detta ett allt tydligare fokus framåt.

Om rekryteringsprocessen

I den här rekryteringen samarbetar vi med Testhuset där alla rekryteringskonsulter är certifierade enligt DNVs standard samt arbetar med fördomsfri rekrytering. Med hjälp av kapacitetstester och personprofilanalyser gör de en objektiv bedömning på hur du kan komma att hantera dina nya arbetsuppgifter hos oss och samtidigt minimera risken för diskriminering och särbehandling.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Safia Jaouhari på telefon 073-501 81 78 eller Johanna Högeryd på 072–310 29 72.

Ansökan transportledare

Välkommen in med din ansökan senast 8 oktober, urval sker löpande.

Möt några av SMA Minerals medarbetare i deras olika yrkesroller

”Morfar blev glad när jag tog över”

Redan när Joakim Karlsson var en liten grabb och hängde med morfar Alf ner i Gåsgruvan visste han att det var bland maskinerna han hörde hemma. I dag, 20 år senare, är han maskineroperatör på SMA Mineral, i samma gruva.

– Allt som rör sig och går på motor, det tycker jag är riktigt kul!

Vad gör du som maskinoperatör?

– Jag kör lastmaskin och dumper, upp och ner ur gruvan. Vi lastar kalksten i dagbrottet och kör upp det till planen där det lastas om till lastbil. Varje dag går ungefär 450 ton kalk till fabriken i Persberg så det blir en del att köra.

Det blir rätt många vändor?

– Ja, ungefär 40 till 50 vändor om dagen.

Vilka kan vara svårigheterna i jobbet?

– Eftersom vi bryter kalk från olika ställen i dagbrottet kan egenskaperna hos stenen variera vilket i sig kan leda till problem. Men det löser vi å andra sidan genom att tippa i olika högar på planen, på så sätt kan vi få till den rätta mixen.

Vad krävs för att vara en bra maskinoperatör?

– Ja du! Vad skulle det kunna vara? Det handlar väl att ha bra kunskap om maskinerna, det är dyra grejer vi håller på med.

Och du kan maskiner, det har varit din grej länge?

– Ja, jag har arbetat med maskiner sedan jag tog studenten och jag har alltid tyckt att det är roligt, ända sedan jag var liten. Morfar jobbade här i Gåsgruvan väldigt länge så jag fick följa med honom hit flera gånger.

Vad sa morfar när du tog över stafettpinnen?

– Han blev glad, han tyckte det var roligt att någon i släkten tog över. Jag har tagit med honom hit några gånger så att han får se hur det ser ut idag, det har ju blivit större än vad det var när han arbetade här. Arbetsuppgifterna är däremot desamma.

Du åker upp och ned ur gruvan, åtta timmar om dagen. Blir det inte enformigt?

– Vi åker samma väg upp och ner, vecka ut och vecka in, men jag gillar det. Det är roligt att variera mellan dumper och lastmaskin. Sedan går radion mest hela tiden, så jag trivs!

Och när du inte jobbar då…

– Kör jag också maskiner! Jag arbetar mycket med skogsvård där hemma och röjer i skogen och då kör jag mina småmaskiner.

Du släpper aldrig maskinerna?

– Nej, det gör jag inte!

”Chaufför? Borde inte du vara tjock?”

Vad krävs för att vara en bra chaufför? Vad är svårast med jobbet? Och äter alla chaufförer skräpmat? Säg hej till SMA Minerals chaufför Marcus Hedberg som hittat sitt drömjobb och som mår allra bäst när han från förarhytten se solens upp- och nedgång.

– Jag var kock förut men ville hela tiden köra lastbil. Det var bara det att restaurangutbildningen var det enkla gymnasievalet hemma i Hällefors.

– Som barn lekte jag med lastbilar hela tiden och morsan och hennes kompisar sa alltid Han kommer att köra lastbil! Sedan har morfar och min farbror kört också så det inspirerade ju såklart.

Vad gör du som chaufför?

– Jag kör ut kalk till våra kunder. När jag börjar dagen har de som arbetat före mig ofta lastat bilen, så det är förberett. Är det sjökalk vi ska ut med så ringer jag båtchaufförerna för att försäkra mig om att jag har koll på vart jag ska. Och när jag är framme lossar vi kalken.

Hur går det till?

–  Vi blåser kalken genom en gummislang till båten och här gäller det att vara med så att det inte händer något och slangen spricker. Lossningen tar runt tre timmar så det blir en del väntan men då brukar jag passa på att äta eller städa hytten.

Vad är det bästa med att vara chaufför?

– Det egna ansvaret, jag planerar ju alltid min egen resa. Jag vägar ena rutten mot den andra. Den ena vägen kanske tar två minuter längre men blir ekonomiskt bättre med färre backar, kurvor och rondeller. Det är kul att hitta smarta vägar, tänker jag smart kan jag ju hinna med ett extra lass.

– Sedan är det något speciellt med att köra lastbil. Du sitter skönare och högre upp än i en personbil, det är underbart. Att man under ett arbetspass dessutom kan se solen gå upp och ner är fint.

Ja för du arbetar långa dagar?

– Ja, 15 timmar varje dag. Så när jag är klar borstar jag tänderna och lägger jag mig och sover i sängen bakom förarsätet. Det är fantastiskt!

Hur är en bra chaufför tycker du?

– Rätt tuff och självgående. Blir du osäker och ska dubbel- och trippelkolla allt tar det längre tid. Du måste ha lite jävlar anamma.

Vilken är största utmaningen med arbetet?

– Kanske att man hela tiden får hjälpa övriga trafikanter att tänka. Jag behöver vara defensiv när jag kör och alltid vara beredd på att någon annan i trafiken kommer göra något dumt.

Och hur tror du andras bild av rollen är?

– Att man ska vara tjock (skratt)! Att man bara äter skräpmat och sitter still. Men så är det verkligen inte. Eftersom jag hela tiden tävlar med mig själv håller jag ett högt tempo när jag tar mig till och från bilen.

Ingen soffpotatis alltså?

– Nej, jag gillar att träna mycket när jag är ledig. Och att köra motorcykel. Jag tog körkort i somras så nu är det bara bussbehörigheten jag saknar.

Thomas Brunzell – Transportledare