Jobba hos SMA Mineral

SMA Mineral är en familjeägd koncern i kalkbranschen. Vi är totalt 250 anställda och finns på ett tjugotal produktionsplatser i Sverige, Finland, Norge, Estland och Bulgarien. Även försäljningen sker i stor utsträckning till dessa länder.

Vår strategi är att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med kunder, leverantörer och övrig omvärld. För att genomföra detta behövs kontinuerligt nya medarbetare med varierande utbildning och erfarenhet.

Inom SMA Mineral arbetar vi med stort driv och engagemang och i en organisation med korta beslutsvägar. Vi behöver löpande förstärka med ny kompetens inom geologi, produktion, logistik, försäljning, marknadsföring, ekonomi och administration. Är du intresserad att bli en del av oss, men inte hittar någon ledig tjänst just nu? Du är ändå mycket välkommen att skicka ditt CV till sma@smamineral.com

Driven logistikchef med fokus på miljö till SMA Mineral

Kalksten är en viktig komponent i svensk industri och behövs vid produktion av järnmalm, stål, papper, glas, socker, asfalt, kemisk/teknisk industri, cement och betong. Genom att kombinera utvinning av kalk med en kunskapsdriven förädling har SMA Mineral blivit en ledande leverantör av kalkprodukter av hög kvalitet med en rad olika användningsområden. Planerna framåt håller ett starkt hållbarhetsfokus där ambitionen är att växa grönt. SMA Minerals logistikkedja och verksamhet blir en central del för att lyckas med detta, bland annat genom att utveckla sjöfart.

Då tidigare logistikchef efter ett antal år i bolaget valt att gå vidare söker man nu en ny logistikchef med starkt miljöfokus. Tjänsten ingår i den operativa ledningsgruppen och har sitt huvudkontor i Persberg.

Om rollen

I Norden finns flera större kustnära produktionsenheter som står för en stor del av företagets transport och logistikbehov genom att de hanterar såväl sjö- som inlandstransporter. Dessa är Luleå, Torneå, Oxelösund, Sandarne och Mo i Rana. De övriga produktionsenheterna har även dessa omfattande transportbehov men då endast i form av vägtransporter. Logistikorganisationen består av logistikchefen, 3 transportledare, 17 chaufförer samt en delad ekonomifunktion inom bolaget. Som logistikchef har du fokus på ledning och kontinuerlig utveckling av verksamhetens tjänster. Med ett affärsmässigt och professionellt arbetssätt bidrar du till att stärka SMA Minerals position på marknaden.

Ansvar och arbetsuppgifter

Huvudmålet med logistikverksamheten är att säkerställa så låga logistikkostnader som möjligt för att öka koncernens konkurrenskraft. Detta säkerställs genom ett målinriktat och långsiktigt arbete samt ett optimerat resursutnyttjande och kontinuerlig förbättring av leveranskvalitet, effektivitet och lönsamhet. Målen kring lönsamhet och miljö är lika viktiga för SMA Mineral och i samband med nya utvecklingsmål kommer detta få ett allt tydligare fokus framåt. Dina främsta arbetsuppgifter kommer vara att organisera och optimera verksamheten inom logistikområdet samt att utveckla nya logistiklösningar för koncernens exportverksamhet.

 • Övergripande ansvar för verksamhetens tjänster och att de bedrivs både kostnadseffektivt och med hög kvalitet.
 • Fullt resultat-, budget-, personal- och arbetsmiljöansvar.
 • Analysera och följa upp verksamheten avseende såväl mål och arbetssätt som legala krav.
 • Ansvara för bolagets terminalverksamhet som även innefattar planering och hantering av materialflöden anpassat till kundernas behov.
 • Medlem i företagets Operativa ledningsgrupp.
 • Arbeta gränsöverskridande och tvärfunktionellt i företagets teamorganisation samt samarbeta och arbeta för utveckling av helheten.
 • Genom ständig omvärldsbevakning hålla verksamheten uppdaterad avseende logistikutveckling, teknisk utveckling, digitalisering m.m.

Den vi söker

Vi ser att du har en akademisk utbildning med inriktning logistik eller motsvarande förvärvad erfarenhet. Du har tidigare erfarenhet från liknande arbetsuppgifter inom logistik med personalansvar.

 • Motiveras av att arbeta både strategiskt med utveckling av logistiklösningar, men också att i det dagliga arbeta operativt med aktivt förbättringsarbete för att nå verksamhetens mål.
 • Du tar ägarskap för ditt område och är beslutsmässig samt agerar med kund- och kvalitetsfokus för företagets bästa.
 • Du har ett tydligt ledarskap och leder medarbetarna genom förändringar och utmaningar samt skapar en positiv atmosfär som får medarbetarna att trivas och växa. Du har god förmåga att delegera och skapa förutsättningar för medarbetarna att öka sitt ansvarstagande.
 • Du är bra på att bygga och utveckla förtroendefulla relationer och representera logistikverksamheten både internt och externt
 • Du talar och skriver flytande på svenska och engelska

Behörighet att driva åkeriverksamhet/yrkestrafiktillstånd är meriterande.

Tjänsten är placerad i Persberg, med möjlighet till hybridarbete.

Om företaget

SMA Mineral är en ledande leverantör av kalkprodukter av hög kvalitet med en rad olika produkter. Företaget ägs av familjen Juvél och grundades 1932. När familjen köpte Gåsgruvans kalkverk 1980 i Persberg utanför Filipstad gick startskottet för dagens SMA Mineral. Huvudkontoret är beläget i Persberg och har idag 250 anställda, 23 anläggningar runt om i Europa och en omsättning på 1000 MKr. SMA Minerals affärsidé: SMA Mineral är det naturliga valet för utveckling och värdeskapande – lokalt som globalt

Bolagets vision: vi ska vara den naturliga partnern för kalkprodukter av hög kvalitet och leverera med mervärde i alla led. Visionen har lagt grunden för bolagets fyra värdeord som är: kompetens, pålitlighet, flexibilitet och nytänkande.

Frågor och ansökningar: Fiddelie Nyvall, researcher, Mercuri urval

fiddelie.nyvall@mercuriurval.com

Mobil: +46 (0)70 824 69 00

Möt några av SMA Minerals medarbetare i deras olika yrkesroller

”Morfar blev glad när jag tog över”

Redan när Joakim Karlsson var en liten grabb och hängde med morfar Alf ner i Gåsgruvan visste han att det var bland maskinerna han hörde hemma. I dag, 20 år senare, är han maskineroperatör på SMA Mineral, i samma gruva.

– Allt som rör sig och går på motor, det tycker jag är riktigt kul!

Vad gör du som maskinoperatör?

– Jag kör lastmaskin och dumper, upp och ner ur gruvan. Vi lastar kalksten i dagbrottet och kör upp det till planen där det lastas om till lastbil. Varje dag går ungefär 450 ton kalk till fabriken i Persberg så det blir en del att köra.

Det blir rätt många vändor?

– Ja, ungefär 40 till 50 vändor om dagen.

Vilka kan vara svårigheterna i jobbet?

– Eftersom vi bryter kalk från olika ställen i dagbrottet kan egenskaperna hos stenen variera vilket i sig kan leda till problem. Men det löser vi å andra sidan genom att tippa i olika högar på planen, på så sätt kan vi få till den rätta mixen.

Vad krävs för att vara en bra maskinoperatör?

– Ja du! Vad skulle det kunna vara? Det handlar väl att ha bra kunskap om maskinerna, det är dyra grejer vi håller på med.

Och du kan maskiner, det har varit din grej länge?

– Ja, jag har arbetat med maskiner sedan jag tog studenten och jag har alltid tyckt att det är roligt, ända sedan jag var liten. Morfar jobbade här i Gåsgruvan väldigt länge så jag fick följa med honom hit flera gånger.

Vad sa morfar när du tog över stafettpinnen?

– Han blev glad, han tyckte det var roligt att någon i släkten tog över. Jag har tagit med honom hit några gånger så att han får se hur det ser ut idag, det har ju blivit större än vad det var när han arbetade här. Arbetsuppgifterna är däremot desamma.

Du åker upp och ned ur gruvan, åtta timmar om dagen. Blir det inte enformigt?

– Vi åker samma väg upp och ner, vecka ut och vecka in, men jag gillar det. Det är roligt att variera mellan dumper och lastmaskin. Sedan går radion mest hela tiden, så jag trivs!

Och när du inte jobbar då…

– Kör jag också maskiner! Jag arbetar mycket med skogsvård där hemma och röjer i skogen och då kör jag mina småmaskiner.

Du släpper aldrig maskinerna?

– Nej, det gör jag inte!

”Chaufför? Borde inte du vara tjock?”

Vad krävs för att vara en bra chaufför? Vad är svårast med jobbet? Och äter alla chaufförer skräpmat? Säg hej till SMA Minerals chaufför Marcus Hedberg som hittat sitt drömjobb och som mår allra bäst när han från förarhytten se solens upp- och nedgång.

– Jag var kock förut men ville hela tiden köra lastbil. Det var bara det att restaurangutbildningen var det enkla gymnasievalet hemma i Hällefors.

– Som barn lekte jag med lastbilar hela tiden och morsan och hennes kompisar sa alltid Han kommer att köra lastbil! Sedan har morfar och min farbror kört också så det inspirerade ju såklart.

Vad gör du som chaufför?

– Jag kör ut kalk till våra kunder. När jag börjar dagen har de som arbetat före mig ofta lastat bilen, så det är förberett. Är det sjökalk vi ska ut med så ringer jag båtchaufförerna för att försäkra mig om att jag har koll på vart jag ska. Och när jag är framme lossar vi kalken.

Hur går det till?

–  Vi blåser kalken genom en gummislang till båten och här gäller det att vara med så att det inte händer något och slangen spricker. Lossningen tar runt tre timmar så det blir en del väntan men då brukar jag passa på att äta eller städa hytten.

Vad är det bästa med att vara chaufför?

– Det egna ansvaret, jag planerar ju alltid min egen resa. Jag vägar ena rutten mot den andra. Den ena vägen kanske tar två minuter längre men blir ekonomiskt bättre med färre backar, kurvor och rondeller. Det är kul att hitta smarta vägar, tänker jag smart kan jag ju hinna med ett extra lass.

– Sedan är det något speciellt med att köra lastbil. Du sitter skönare och högre upp än i en personbil, det är underbart. Att man under ett arbetspass dessutom kan se solen gå upp och ner är fint.

Ja för du arbetar långa dagar?

– Ja, 15 timmar varje dag. Så när jag är klar borstar jag tänderna och lägger jag mig och sover i sängen bakom förarsätet. Det är fantastiskt!

Hur är en bra chaufför tycker du?

– Rätt tuff och självgående. Blir du osäker och ska dubbel- och trippelkolla allt tar det längre tid. Du måste ha lite jävlar anamma.

Vilken är största utmaningen med arbetet?

– Kanske att man hela tiden får hjälpa övriga trafikanter att tänka. Jag behöver vara defensiv när jag kör och alltid vara beredd på att någon annan i trafiken kommer göra något dumt.

Och hur tror du andras bild av rollen är?

– Att man ska vara tjock (skratt)! Att man bara äter skräpmat och sitter still. Men så är det verkligen inte. Eftersom jag hela tiden tävlar med mig själv håller jag ett högt tempo när jag tar mig till och från bilen.

Ingen soffpotatis alltså?

– Nej, jag gillar att träna mycket när jag är ledig. Och att köra motorcykel. Jag tog körkort i somras så nu är det bara bussbehörigheten jag saknar.

Thomas Brunzell – Transportledare