Pilotanläggning för koldioxidinfångning snart på plats i Mo i Rana

Test av anläggningen planeras att starta i oktober.

Pilotanläggningen för koldioxidinfångning är snart på plats i Mo i Rana, Norge. CO₂ HUB, där SMA Mineral är ett av de deltagande företagen, samlades på Mo Industripark för att se var pilotanläggningen byggs. Test av anläggningen planeras att starta i oktober. Målet för projektet är att testa, demonstrera och vidareutveckla CO₂-infångning i processindustrin.

CO₂ Hub Nord är ett industrikonsortium som har som mål att göra en pilottestning av teknologin för koldioxidinfångning inom processindustrin. Förutom SMA Mineral deltar Elkem, Alcoa, Ferroglobe, Norfrakalk, Sintef, ACT, MIP, Aker Carbon Capture, Norcem och Celsa i industrikonsortiet och projektet stöds av Gassnova.

Det kommer att köras test på dels SMA Minerals rökgas, sedan rökgas från Elkem och slutligen en mix av de två rökgaserna för att se hur en kommande fullskalig koldioxidinfångningsanläggning (Carbon capture) ska dimensioneras.

”Ett spännande projekt och en del i vårt hållbarhetsarbete”, säger Anna-Maria Béregi Amnéus, utvecklingschef hållbarhet på SMA Mineral.

Tillbaka

Anna-Maria

Béregi Amnéus

Senaste från SMA Mineral

NOTIS

Ready for operation!

This week marks the start of the testing of the world’s first carbon capture pilot for smelters.

NOTIS

Skyddsombuden Leif och Joachim – alltid alerta

”Allt handlar om att undvika olyckor” Joachim och Leif är skyddsombud på SMA Mineral och arbetar ständigt för att vi alla ska komma hem oskadda efter en dag på jobbet. Vad de gör? En massa saker.