Det är med stor glädje och stolthet jag får presentera vår hållbarhetsrapport för året 2023. Vår strävan efter hållbarhet genomsyrar varje aspekt av vår verksamhet och vi har tagit viktiga steg för att säkerställa en ansvarsfull och långsiktig framtid.
Vi är fast beslutna att vara klara i god tid och uppfylla CSRD:s krav. Vi har även ett starkt fokus på GHG med ett klart mål att integrera Scope 3 i våra rapporter. Detta innebär att vi tar ansvar för hela värdekedjan och ser till att EU:s ambitiösa mål sprider sig även till våra leverantörer utanför EU. Vi välkomnar att hållbarhet nu kommer att få samma status som ekonomisk rapportering – ett företags framgång är inte längre enbart ekonomisk, utan också kopplad till en balanserad hållbarhet.
2023 var inte utan utmaningar och viktiga händelser som påverkade vår verksamhet. Kriget i Ukraina innebar begränsad tillgång till fossilfria bränslen vilket tvingade oss att temporärt återgå till mineralolja vid vår anläggning i Sandarne.
Vi fick avslag på ansökan om fortsatt drifttillstånd i Gåsgruvan. Domstolen valde där att gå på ett gränsvärde trots att de experter som domstolen tagit in var av annan åsikt. MMD har beviljat prövningstillstånd för den domen.
Samtidigt byggde vår partner SaltX färdigt ECRC, sin testanläggning i Hofors, och SSAB lade den första ordern på ZEQL-producerad kalk vilken visade mycket gott resultat i Swerims testanläggning.
Arbetet med den första fullstora ZEQL-fabriken är i full gång, där vi investerar i avancerad plasmautrustning från Scanarc med styrning från ABB. Vi har också etablerat kontakt med företag för att omvandla producerad CO₂ till bränsle. Första produktionslinjen för ZEQL kommer att stå klar under 2025. Samtidigt utvärderar vi hela tiden uppslag och möjligheter till att ställa om nuvarande fabriker till CO₂-neutral produktion.
Vårt fokus inom hållbarhetsarbetet är att snabbt minska den stora mängd CO₂ som vi släpper ut i atmosfären.
Tekniska lösningar utvecklas och testas intensivt, men utmaningar kvarstår. Otydliga regler kring CO₂-klassificering och svårigheter att erhålla nödvändiga tillstånd kräver vår uppmärksamhet. Vi är fast beslutna att bidra till en positiv förändring, men beslutsfattande och tillstånd är nyckelfaktorer.
Brytningen av kalk medför utmaningar men det finns idag inget adekvat alternativ inom de processer där kalk används. Kalk är nödvändig för produktion av t.ex. stål, papper, asfalt, cement, plaster och i allt ifrån vattenrening till förbättring av åkermark, djurfoder m.m.
Vi är medvetna om de negativa effekterna, men vårt samhälle är starkt beroende av kalkens mångsidighet och vi ligger på framkant inom industrin för att ställa om till så hållbar produktion som fysiskt är möjligt.
Vi ser fram emot att fortsätta vår hållbarhetsresa och tackar er för ert fortsatta stöd.
Svante Fielding
CEO, SMA Mineral