SMA Mineral - En värld full av kalk

Kalk neutraliserar betningssyror vid Fagersta Stainless

Det är kallt och regnet faller tungt över Fagersta den här onsdagen i slutet av november. Den bistra väderleken hindrar dock inte SMA Minerals Torbjörn Hjort från att leverera värdefull last till väntande operatörer hos trådtillverkaren Fagersta Stainless. Lossningen sker enligt överenskomna kvalitets- och säkerhetsrutiner. Den släckta kalken som passerar slangen mellan transportbil och tank måste vara helt ren och följa givna specifikationer för att inte förorsaka problem i Fagersta Stainless processer.

FAGERSTA STAINLESS är en av världens ledande tillverkare av tråd i rostfritt stål. Från den jättelika anläggningen i utkanten av Fagersta levereras årligen ca 50 000 ton valstråd och dragen tråd i olika dimensioner till industrikunder över hela världen. Ståltillverkningen i Fagersta har sin historia. Grunderna till det vi kan se idag växte fram redan i slutet av 1600-talet men ”formaliserades” först 1873 i och med grundandet av Fagersta Bruk. En förgrundsfigur, som också pryder väggen i huvudkontorets foajé, är Johan August Brinell som under flera decennier vid 1800-talets slut starkt bidrog till brukets kraftiga tillväxt. Först långt senare, 1984, antogs namnet Fagersta Stainless. Sedan januari 2023 är företaget en del av välkända, italienska, familjeägda stålkoncernen Marcegaglia.

Investering skapar nya möjligheter

Rostfri tråd återfinns på många håll i samhället. Bilindustrin använder tråd till fjädrar och styrsystem och kärnkraftsindustrin nyttjar rostfri tråd i instrument och andra viktiga komponenter. Tråd är också en avgörande komponent inom t.ex bygg-, kärnkrafts- och elektronikindustrin.

– Viktiga tillämpningsområden för våra produkter är exempelvis fästelement till bygg-och bilindustrin, svetselektroder, fjädrar samt cykelekrar, berättar Johan Ek som är platschef på Marcegaglia Fagersta Stainless.

Johan avslöjar samtidigt att man nyligen fått klartecken från sina ägare om att få investera i en helt ny anläggning för produktion av väsentligt grövre tråd och stång.

– Omfattande investeringar kommer att genomföras under de kommande två åren, berättar Johan. När allt är klart kommer vi att kunna producera tråd med diametrar från 1,5 mm upp till 40 mm samt stång av dimensioner 40-220 mm. Satsningen kommer att ge Fagersta ett heltäckande produktutbud inom rostfria, långa produkter.

VALSNING AV TRÅD utförs i en avancerad process där ”inputen” näst intill alltid är sex meter långa billets, stålämnen, som slipas och förarbetas för att möta specifika krav sett till hållfasthet, korrosionsbeständighet och tålighet mot extrema temperaturer.

Johan Ek, Platschef
Anna Smed, Processingenjör

Själva valsningen, där stålet i varmt tillstånd bearbetas i etapper för att omvandlas från ämne till valstråd, sker i flertalet reduktioner för att nå önskad slutdimension.

Efter valsningen genomförs värmebehandling för att anpassa trådens mekaniska egenskaper.

Video från Fagersta Stainless

Kalken neutraliserar betningssyran

Ett avslutande steg av processen är betningen där tråden frigörs från oxider och glödskal. Betningen utförs i ett syrabad, ofta med svavel- eller salpetersyra.

Det är också betningen som förorsakar behovet av kalk. Syran som används i betningen behöver neutraliseras och renas innan den återförs till naturen.

NEUTRALISERINGEN utförs i stora kar där syran blandas med kalk till en gråvit massa kallad slurry.

– I processen reagerar kalken med syran vilket verkar för ett återställande av pH-värdet, berättar Anna Smed, som är processingenjör på Fagersta Stainless.

Tillförandet av kalk är också första steget i en reningsprocess som fortsätter i bl.a flockningskar och lamellavskiljare.

– Efter genomgången neutralisering är betningsvätskan så ren att den kan släppas ut direkt i närliggande Kolbäcksån, avslöjar Anna.

Samarbete sedan 2011

Neutraliseringsprocessen förutsätter säker och stabil tillgång på kalk.

– Brist i våra kalktankar skulle innebära allvarliga störningar i produktionen, konstaterar Dusan Doslic som är inköpschef på Fagersta Stainless. Vi måste därför kunna lita på att SMA Mineral bevakar kalknivåerna och ser till att vi aldrig kör tomt.

Totalt förbrukas ca 1150 ton kalk per år, en volym som kommer att öka väsentligt när de planerade investeringarna har genomförts.

Kalken levereras med bil, oftast från Rättvik till Fagersta.

– Vi gör tillsammans med SMA Mineral en årsprognos som därefter ”ropas av” med 3-4 bilar per månad, berättar Dusan. Bilarna kommer ofta med släp men ibland, som idag, räcker det med bara en ”tank”.

Det som levereras är släckt kalk, d.v.s bränd kalk som under SMA Minerals försorg fått reagera med vatten. Processen ger ett vitt pulver med starkt basisk karaktär och en konsistens som utan problem löser sig med syran från betningen.

Dusan Doslic, Inköpschef Fagersta Stainless

KALKENS KVALITET är viktig, detsamma gäller dess renhet.

– För att kunna garantera en helt ren kalk har vi tillsammans med Fagersta Stainless skapat speciella rutiner kring transport och lossning, berättar Mikael Zackrisson, försäljningsingenjör på SMA Mineral.

Till rutinerna hör bl.a ett reningsintyg som verifierar att bilens tankar rengjorts noggrant innan kalken har lastats.

– Det här är ett dokument som chauffören har med sig och överlämnar vid ankomsten till Fagersta, fortsätter Mikael Zackrisson.

Att renhetsrutinerna följs bekräftas av Dusan Doslic.

– Allt fungerar på bästa sätt, konstaterar Dusan, vilket i övrigt gäller samarbetet med SMA Mineral överlag. Vi har arbetat tillsammans sedan 2011 och har en bra dialog. Vi träffas också kontinuerligt för att utvär-dera och förbättra.

Mikael Zackrisson, Försäljningsingenjör SMA Mineral

Hållbarheten i fokus

Ett kriterie som över tid har kommit att få ett allt skarpare fokus är hållbarheten.

– Hållbarhet seglar upp som en nyckelfråga i mycket av det vi gör, konstaterar Dusan Doslic. Vi har hårda krav på vår egen verksamhet vilket gör det nödvändigt att prioritera hållbarhetsfrågorna även när vi värderar och väljer leverantör. Vi genomför regelbundet audits hos alla våra större leverantörer där vi ser över hållbartetsmål, rutiner och certifieringar. Leverantörer som inte häller måttet tvingas vi ställa åt sidan. Det här har dock inte varit ett problem i dialogen med SMA Mineral som vi vet tar hållbarhetsarbetet på största allvar.

Fler nyheter från SMA Mineral